...

Turizm Fakültesi

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Yaz Dönemi Staj Yapacak Öğrencilerin Dikkatine
21/02/2020

A- Staj yapacağınız kurumu seçmeden önce staj yönergesinde bölümlere göre nerelerde staj yapabileceğinizi inceleyin.  

İşyeri Eğitimi Süresi ve Yerleri

 (a) Turizm İşletmeciliği Bölümü için işyeri eğitimi süresi 90 iş günüdür. Öğrenciler, aşağıda belirtilen kuruluşların herhangi birinde işyeri eğitimlerini tamamlayabilirler:

(a1) Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, butik oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri ve özel tesisler,

(a2) Seyahat acenteleri (yalnızca A grubu),

(a3) Ulusal ve uluslararası hava yolu işletmeleri,

(a4) Turizm İşletmesi belgeli yiyecek- içecek işletmeleri,

(a5) Staj komisyonu tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki diğer kurum ve işletmeler,

(b) Turizm Rehberliği Bölümü için işyeri eğitimi süresi 90 iş günüdür. Turizm Rehberliği Bölümünde öğrenim gören öğrenciler 90 günlük işyeri eğitimi süresinin en az 45 gününü zorunlu olarak A ve B grubu seyahat acentelerinde tamamlamak zorundadırlar; diğer 45 gününü ise aşağıda belirtilen kuruluşların herhangi birinde tamamlayabilirler:

(b1) A grubu seyahat acenteleri

(b2) Ulusal ve uluslararası havayolu işletmeleri,

(b3) Müzeler ve ören yerleri,

(b4) Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, butik oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri ve özel tesisler,

(b5) Staj komisyonu tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki diğer kurum ve işletmeler,

(c) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü için işyeri eğitimi süresi 90 iş günüdür. Öğrenciler, aşağıda belirtilen kuruluşların herhangi birinde işyeri eğitimlerini tamamlayabilirler:

(c1) Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, butik oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri ve özel tesisler,

(c2) Ulusal ve uluslararası yolcu gemilerinin mutfak bölümleri,

(c3) Turizm İşletmesi belgeli yiyecek- içecek işletmelerinin mutfak bölümleri,

(c4) Staj komisyonu tarafından kabul edilen diğer endüstriyel mutfaklar.

B- Staj yeri ile görüşmeye giderken, İş yerinin bölümünüzün İş Yeri Uygunluk Belgesini ve staj sözleşmesini yanınızda götürünüz. Öncelikle, kendinizle ilgili bölümleri doldurarak imzalayınız ve daha sonra iş yerine imzalatınız ( iş yerinin açık adının, adresinin ve telefon numarasının net bir şekilde yazılması iletişim açısından çok önemlidir. O yüzden şirket adı değil otel, seyahat acentesi gibi iş yeri adı ve adresi yazılmalıdır).

C- SGK Beyanı formunu doldurunuz, eğer aileden faydalanmıyorsanız SGK’dan belge alınız.

D- SGK beyanını, İş Yeri Uygunluk Belgesi'ni  staj sözleşmesini ve Devlet Katkısı formunu staja başlamadan en az  15 gün önce okula teslim ediniz (bu belgeleri okula getirmeyen öğrencilerin sigortasının yapılması, dolayısıyla staja başlamaları mümkün değildir.)

E- Bu işlemleri tamamladıktan sonra, İş Yeri Uygunluk Belgesi ve Staj Sözleşmesinde belirttiğiniz tarihler arasında sigortanız yapılarak stajınız başlatılacaktır.

F- Staj ile ilgili belgeleriniz, öğrenicinin talebi üzerine ya kapalı zarfla kendisine verilecek, ya da posta yoluyla iş yeri adresine gönderilecektir (staj belgeleri işletmeye posta yolu ile gönderilecekse 10 tl'lik posta pulu getirilmesi gerekmektedir).

G- Staj bitiminde işletmenin doldurması gereken belgeler doldurtularak Turizm İşletme Belgesinin fotokopisiyle beraber kapalı zarf içinde alınarak okula teslim edilecektir. 

İşyerinden herhangi bir sebeple erken ayrılmanız halinde mutlaka okula dilekçe ile müracaat ediniz ve bir gün bile çalışmış olsanız dahi Staj Değerlendirme Formunu doldurtulmuş olarak kapalı zarf içinde okula teslim ediniz.

İşyeri Uygunluk Belgesi İçin Tıklayınız 

Staj Sözleşmesi

Devlet Katkısı Formu

SGK Beyanı

 

NOT: Yukardaki ilgili belgelerle birlikte İşletmenin  Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan almış olduğu Turizm İşletme Belgesinin Fotokopisi ile Nüfus Cüzdanı fotokopisi ve 1 adet vesikalık Fotoğraf verilmesi gerekmektedir.