...

Turizm Fakültesi

SINAVLARIN YÜRÜTÜLMESİ SIRASINDA ÖĞRENCİLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR
05/01/2022

NEVÜ Turizm Fakültesi tarafından hazırlanan “Sınavların Yürütülmesi Sırasında Öğrencilerin Uyması Gereken Kurallar” ın amacı güz ve bahar dönemlerinde ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı ve ilgili yönetmelikçe öngörülen diğer sınavlarda fakültemiz öğrencilerinin uyması gereken kuralların altını çizmektir. Bu suretle sınavların gerçekleştirilmesi sırasında herhangi bir sorunun ortaya çıkmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Sınavların yürütülmesi sırasında öğrencilerimizin uymasını beklediğimiz kurallara aşağıda yer verilmiştir.

1. Öğrenciler, her bir sınavın başlangıç saatinden en az 5 dk. önce sınav yerine gelmiş ve sınav oturma planındaki yerine oturmuş olmalıdır.

2. Öğrenciler, dekanlık tarafından belirlenen ve sınav salonu girişinde asılı olan oturma düzenine uymak zorundadır.

3. Her bir sınavın başlangıç saatinden itibaren 20 dakika hiçbir öğrenci -sınavını bitirmiş olsa dahi- sınav salonunu terk edemez.

4. Sınava geç kalan öğrenciler her bir sınavın başlangıç saatinden 15 dk. içinde sınava alınırlar.

5. Öğrenciler sınav salonuna kalem, silgi ve dersin öğretim elemanı tarafından getirilmesine izin verilen materyali (hesap makinesi vb.) temin ederek gelmelidir.

6. Sınav sırasında öğrencilerin yanında mutlaka öğrenci kimlik kartı bulunmalıdır. Kimlik kartı yanında bulunmayan öğrencilerin sınava girebilmesi için öğrenci işlerinden geçici öğrenci belgesi alması gerekmektedir.

7. Sınav süresince cep telefonları muhakkak kapalı ya da uçak modu konumuna getirmelidir. Cep telefonu ile birlikte kitap, not, bilgisayar, çanta vb. eşyalar gözetmenler tarafından belirlenen yere bırakılmalıdır.

8. Giyilmeyen mont vb. eşyalar sınav salonlarındaki askılara asılmalıdır.

9. Sınav esnasında sıra-sandalyeler üzerinde ve öğrencinin çevresinde sadece sınav kâğıdı, kalem, silgi ve öğrenci kimlik kartı ile dersin öğretim elemanının gerekli görerek önceden ilan ettiği materyaller yer alabilir.

10. Sınav boyunca öğrencinin yüzü, kimliği belirlenebilecek şekilde açık olmalıdır.

11. Öğrenciler sınav öncesinde ya da esnasında kesinlikle sıraları, sandalyeleri, duvarları karalamamalı, sıralara, sandalyelere ve duvarlara yazı yazmamalıdır. Sınav başlamadan önce sırada, sandalyede ve görüş açısında yazı olması durumunda yazılar sıraya oturan öğrenciler tarafından silinmelidir.

12. Sınavlarda yalnızca dersin öğretim elemanları ve gözetmenler tarafından dağıtılan soru ve cevap kağıtları kullanılmalıdır.

13. Öğrenciler, sınav kağıdının üstüne muhakkak adını, soyadını ve öğrenci numarasını yazmalıdır.

14. Her öğrenci, sınavda kendisine verilen sınav kâğıdı dışında ek kâğıt kullanacaksa bu kâğıt sınav görevlilerinden istenmelidir. Paraflı ek kağıtlar gözetmenler tarafından öğrencilere teslim edilecektir.

15. Öğrenciler sınava başlamak için gözetmenlerin yönlendirmesini ve sınava başlama saatini beklemelidir.

16. Sınav süresince, diğer öğrencilerle hiçbir iletişim kurulmamalı (konuşmak, işaretleşmek vb.) veya malzeme alışverişi (kalem, silgi paylaşımı vb.) yapılmamalıdır.

17. Sınav sırasında öğrenciler, diğer öğrencilerin dikkatini dağıtacak ya da onları rahatsız edecek davranışlardan kaçınmalıdır.

18. Sınav süresince, öğrenci salonda görevli gözetmenlere soru yöneltmek istediğinde elini kaldırıp yerinde beklemelidir. İzinsiz hiçbir şekilde yerinden kalkmamalıdır.

19. Öğrenciler sağlık sorunları haricinde sınav süresince sınav salonuna girip çıkmamalıdır; eğer sağlık sorunları varsa, sınav öncesinde sınav sorumlusunu bilgilendirmeli, sınav sırasında oluşan rahatsızlık halinde salondan çıkmak için izin almalıdır.

20. Sınavı erken biten öğrenciler 20 dk. lık sürenin dolması durumunda sınav kağıtlarını görevli öğretim elemanlarına teslim ederek salondan çıkabilirler.

21. Gözetmenler tarafından sınav süresinin bittiği bildirildiğinde, öğrenciler kalemi ve sınav kağıdını sıraya/masaya bırakmalı ve sınav kağıtlarının toplanması için gözetmenler tarafından verilecek talimat ve yönlendirmeleri takip etmelidir.

22. Öğrenciler sınav salonunu terk etmeden önce yoklama kağıdını imzaladığından emin olmalıdır.

23. Öğrenciler tarafından sınav soruları ve yanıtları, izin almadan başka bir yere kopyalanamaz; soru ve/veya cevap kâğıdı izin almadan sınav salonundan dışarı çıkartılamaz, cep telefonu veya benzeri görüntüleme araçları ile resmi çekilemez.

24. Sınavı biten öğrenciler sınıf içinde ve koridorlarda sınav düzenini bozacak ses ve davranışlardan kaçınmalı, sınav bitiminde koridorlarda beklemelidir.

25. Yangın vb. acil tahliye gerektiren durumlarda, öğrenciler sınav ve cevap kağıtlarını sıra/masalarda bırakarak, sınav salonunu terk ederler.

26. Öğrencilerin kopya çekmesi, vermesi, kopya teşebbüsünde bulunması durumunda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri kapsamında disiplin işlemi yapılacaktır.

27. Öğrencinin benzer şekilde sınav salonunda belirtilen diğer sınav kurallarına riayet etmemesi, gözetmenler ya da dersin öğretim elemanları ile tartışmaya girmesi durumunda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri kapsamında disiplin işlemi yapılacaktır.

NEVÜ Turizm Fakültesi Dekanlığı