...

Turizm Fakültesi

Staj Yönergesi

Staj Yönergesini PDF Formatında İndirmek İçin Tıklayınız.

T.C.

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

TURİZM FAKÜLTESİ İŞ YERİ EĞİTİMİ

(STAJ)  YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

Madde 1 – (1) Bu Yönergenin amacı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde eğitim öğretim gören öğrenciler için eğitim öğretimin bir parçası olarak işyeri eğitiminin esaslarını belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 – (1) Bu Yönerge, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi'nde eğitim öğretim gören bütün öğrencilere uygulanır.

Dayanak

Madde 3 – (1) Bu İşyeri Eğitimi Yönergesi, 5 Haziran 1986 tarih ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, 17 Haziran 2021 tarih ve 31514 sayılı Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği ile 18 Temmuz 2012 tarih ve 28357 sayılı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 13. Maddesi gereğince hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 – (1) Bu Yönergede geçen;

a) Bölümler: Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerini,

b) Bölüm Başkanı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi bölümlerine atanmış Bölüm Başkanlarını,

c) Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu: İşyeri eğitimi ile ilgili faaliyetlerin organizasyonu ve koordinasyonu için her bir bölümde oluşturulan komisyonu,

ç) Bölüm İşyeri Komisyonu Başkanı: İlgili bölüm başkanı tarafından görevlendirilen öğretim üyesini,

d) Dekan: Turizm Fakültesi Dekanını,

e) Fakülte: Turizm Fakültesini,

f) Fakülte İşyeri Eğitimi Komisyonu: Fakülte genelinde işyeri eğitimi faaliyetlerinin organizasyonu ve koordinasyonu için oluşturulan komisyonu,

h) Fakülte İşyeri Eğitimi Komisyonu Başkanı: Dekan tarafından görevlendirilen işyeri eğitimi iş ve işlemlerinden sorumlu Dekan Yardımcısını,

d) Kurum/ Kuruluş: İlgili Turizm Fakültesi öğrencilerinin, işyeri eğitimlerini yürüttükleri, hizmet üreten kurum, kuruluş ve işletmeleri,

e) İşyeri Eğitim Değerlendirme Formu: İşyeri eğitimi gerçekleştirilen yer tarafından öğrenci için doldurulan, işyeri eğitimi ile ilgili bilgileri ve öğrencilerin işyeri eğitimine ilişkin değerlendirmelerini içeren formu,

g) İşyeri Eğitimi Yönergesi: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi İşyeri Eğitimi Yönergesini,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

İşyeri Eğitiminin Amacı ve İşyeri Eğitimi Komisyonları

İşyeri Eğitiminin Amacı

Madde 5 ‒ İşyeri eğitiminin amacı, öğrencinin öğrenim gördüğü programla ilgili iş alanlarını tanımasını, kurumdaki/kuruluştaki uygulamaları öğrenmesini, eğitim‐öğretim yoluyla edindiği bilgi ve becerileri uygulayarak mesleki deneyim kazanmasını sağlamaktır.

 

Fakülte İş Yeri Eğitimi Komisyonu

Madde 6 ‒ Fakülte İşyeri Eğitimi Komisyonu, Fakülte İşyeri Eğitimi Komisyonu Başkanı ve Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu Başkanlarından oluşur. Komisyon, Başkanın talebiyle toplanır.

Fakülte İşyeri Eğitimi Komisyonunun görevleri

Madde 7 – Fakülte İşyeri Eğitimi Komisyonunun görevleri şunlardır:

a) İşyeri eğitimi ile ilgili esasları belirlemek,

b) İşyeri eğitiminin organizasyonunu ve koordinasyonunu yapmak,

c) Öğrencinin SGK bildirgelerinin izlenmesini sağlamak,

ç) Kabul edilen işyeri eğitimlerini, işyeri eğitimlerinin değerlendirilmesine ilişkin itirazları ve işyeri eğitimi muafiyet taleplerini karara bağlamak üzere Yönetim Kuruluna sunmak,

d) İşyeri eğitimi ile ilgili diğer iş ve işlemleri yapmak.

 

Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu

Madde 8 – Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu; Bölüm Başkanı tarafından Bölüm Öğretim Elemanları arasından seçilerek görevlendirilen biri başkan ve 2 üye olmak üzere toplam 3 öğretim elemanından oluşur. Başkan 3 yıl, üyeler ise 1 yıl süreyle görev yapar. Komisyon, Başkanın talebiyle toplanır.

 

Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonunun görevleri

Madde 9 – Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonunun görevleri şunlardır:

a) İşyeri eğitimi başvurularını değerlendirmek ve başvuru sonuçlarını Öğrenci İşlerine bildirmek,

c) İşyeri eğitimi başvuru sürecini izlemek,

c) Öğrencilerin işyeri eğitimi yeri değişikliği taleplerini değerlendirmek ve sonucu Öğrenci İşlerine iletmek,

ç) İşyeri eğitimi belgelerinin Yönergeye uygunluğunu incelemek ve değerlendirmek,

d) İşyeri eğitiminin başarılı olup olmadığı konusunda karar vermek ve sonucu “Fakülte İşyeri Komisyonuna bildirmek,

e) Öğrencilere kurumlardan/kuruluşlardan işyeri eğitimi yerleri sağlanmasına yardımcı

olmak,

f) İşyeri eğitiminin, amacına ve kurallara uygun yürütüldüğünü takip etmek; gerektiğinde

işyeri eğitimi yapılan kurumdan/kuruluştan öğrenci hakkında bilgi almak,

 

g) Öğrencinin turizm sektöründeki iş deneyimiyle veya daha önce turizm sektöründe yapmış olduğu stajla ilgili olarak muafiyet taleplerini değerlendirmek ve görüşünü Fakülte İşyeri Eğitimi Komisyonuna bildirmek,

ğ) İşyeri Eğitimi ile ilgili diğer iş ve işlemleri yapmak.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İş Yeri Eğitimi Uygulama Esasları

 

İşyeri Eğitimi Zorunluluğu

Madde 10 – (1) Kuramsal olarak öğrendikleri bilgileri uygulayabilmeleri ve iş tecrübesi kazanabilmeleri için Turizm Fakültesi’nde eğitim-öğretim gören bütün öğrencilerin işyeri eğitimi yapmaları zorunludur.

(2) Her öğrenci, mezun olabilmek için bu Yönerge hükümleri uyarınca yapması gereken işyeri eğitimlerini başarı ile tamamlamak zorundadır.

Madde 11 – (1) Fakültede bulunan her bölümün sekizinci yarıyıldaki ders planında belirtilen, İşyeri Eğitimi adlı dersten başarılı olabilmeleri için öğrencilerin işyeri eğitimlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir.

(2) Fakülte ders planındaki herhangi bir derse ilişkin uygulamalar ve yapılan seminer çalışmaları işyeri eğitimi olarak kabul edilmez.

(3) İşyeri eğitimi, ikinci sınıfın sonundan itibaren eğitim-öğretim dönemi dışında ve yaz tatillerinde yapılır. Ancak derslere devam zorunluluğu olmayan ve dört yılını tamamlamış öğrenciler, Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonunun onayı ile eğitim öğretim dönemlerinde de işyeri eğitimlerini yapabilirler:

a) İlgili programın veya işletme koşullarının uygun olmaması durumunda bu süreler dışında ve eğitim-öğretimi aksatmamak şartıyla işyeri eğitimi yapılabilir.

b) Öğrenci bütün derslerini tamamlamış ancak işyeri eğitimini henüz tamamlayamamış ise işyeri eğitimini herhangi bir ayda yapabilir.

c) İşyeri eğitimi, aynı süreli ve haftalık üç günden az olmamak şartıyla eğitim-öğretim dönemi, yaz okulu ve genel sınav dönemlerinde de yapılabilir.

 

İşyeri Eğitimi Süresi ve Yerleri

Madde 12 – (1) İşyeri eğitimi süresi ve yerleri, Turizm İşletmeciliği Bölümünde öğrenim gören öğrenciler için bu fıkranın (a) bendinde, Turizm Rehberliği Bölümünde öğrenim gören öğrenciler için (b) bendinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenim gören öğrenciler için (c) bendinde, belirtildiği gibidir.

a) Turizm İşletmeciliği Bölümü için işyeri eğitimi süresi 90 iş günüdür. Önlisans diploması alarak mezun olmak isteyen öğrenciler için bu süre 30 iş günü olarak uygulanır. Öğrenciler, aşağıda belirtilen kurum/ kuruluşların herhangi birinde işyeri eğitimlerini tamamlayabilirler:

1) Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri, butik oteller ve özel tesisler (S),

2) Seyahat acentaları (yalnızca A grubu),

3) Ulusal ve uluslararası hava yolu işletmeleri,

4) Turizm İşletmesi belgeli yiyecek- içecek işletmeleri,

5) Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki diğer kurum ve kuruluşlar.

b) Turizm Rehberliği Bölümü için işyeri eğitimi süresi 90 iş günüdür. Önlisans diploması alarak mezun olmak isteyen öğrenciler için bu süre 30 iş günü olarak uygulanır. Bu öğrenciler, 30 günün tamamını zorunlu olarak A grubu seyahat acentalarında tamamlamak zorundadırlar. Turizm Rehberliği Bölümünde öğrenim gören öğrenciler 90 günlük işyeri eğitimi süresinin en az 45 gününü zorunlu olarak A grubu seyahat acentalarında tamamlamak zorundadırlar; diğer 45 gününü ise aşağıda belirtilen kurum/ kuruluşların herhangi birinde tamamlayabilirler:

1) A grubu seyahat acentaları,

2) Ulusal ve uluslararası havayolu işletmeleri,

3) Müzeler ve ören yerleri,

4) Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri, butik oteller ve özel tesisler (S),

5) Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki diğer kurum ve kuruluşlar.

c) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü için işyeri eğitimi süresi 90 iş günüdür. Önlisans diploması alarak mezun olmak isteyen öğrenciler için bu süre 30 iş günü olarak uygulanır. Öğrenciler, aşağıda belirtilen kurum/ kuruluşların herhangi birinde işyeri eğitimlerini tamamlayabilirler:

1) Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri, butik oteller ve özel tesisler (S),

2) Ulusal ve uluslararası yolcu gemilerinin mutfak bölümleri,

3) Turizm İşletmesi belgeli yiyecek- içecek işletmelerinin mutfak bölümleri,

4) Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu tarafından kabul edilen diğer yurt içi ve yurt dışındaki diğer kurum ve işletmelerin mutfakları.

Madde 13 – (1) Öğrenciler, işyeri eğitimini tamamlayacakları kuruluşları kendileri bulmak zorundadır.

(2) İşyeri eğitimini tamamlayacağı kuruluşu kararlaştıran öğrenci, Fakülte tarafından istenen ilgili işletmeye ait gerekli bilgi ve belgeleri bir dilekçe ve fotoğraf ile Fakülte Öğrenci İşlerine teslim eder. Fakülte Dekanlığı, İşyeri Eğitimi Değerlendirme Formunu ilgili işletmeye gönderir.

(3) İşyeri eğitimi bitiminde ilgili işletmenin sorumlusu İşyeri Eğitimi Değerlendirme Formunu doldurur, onaylar ve Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonuna iletir.

İşyeri Eğitimi Yeri Değişikliği

Madde 14 – Öğrenci işyeri eğitimine başladıktan sonra Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonunun onayı olmaksızın işyeri eğitimi yeri değişikliği yapamaz. Herhangi bir nedenle işyeri eğitimi yerinin değiştirilmesini talep eden öğrencinin, Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonuna dilekçeyle başvurması ve onay alması gerekir. Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonunun onayı olmadan işyeri eğitimi yerini değiştiren veya işyeri eğitimi yerinden ayrılan öğrencinin işyeri eğitimi tümüyle geçersiz sayılır.

İşyeri eğitimi yapılan kurumda/kuruluşta; grev veya lokavt uygulaması, yangın, iflas, iş kazası; deprem, sel vb. doğal afetlerde veya öğrencinin işyeri eğitiminin amacı dışında çalıştırılması vb. durumlarda Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonunun onayıyla öğrenci yeni bir yerde işyeri eğitimi süresini tamamlayabilir.

İşyeri eğitimi yeri değişikliğine ilişkin olarak bu Yönergede yer almayan ve öğrencinin bildirdiği diğer mazeretler için karar almaya “Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu” yetkilidir.

Madde 15 – (1) Üç günden fazla rapor ve izinler işyeri eğitimi süresine dâhil edilmez.

Sigorta İşlemleri

Madde 16 – (1) Genel Sağlık Sigortasının 5. maddesi ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda yapılan değişiklik (17/4/2008-5754/3 md) gereğince, yükseköğrenimleri sırasında yurt içinde zorunlu işyeri eğitimine tabi tutulan öğrencilerin, “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası” primlerinin işyeri eğitimi süresince öğrenim gördükleri Yükseköğretim Kurumu tarafından ödenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle, işyeri eğitimine başlayacak öğrencilerin, kendisi ve işyeri eğitimi yapacağı kuruluş ile ilgili bilgileri içeren bir dilekçeyi işyeri eğitimine başlamadan 15 gün önce Fakülte Dekanlığına vermesi gerekmektedir.

(2) Sigorta yaptırılan öğrencilerle ilgili sigorta primleri üniversitemizce ödeneceğinden, uygulamanın öğrencilere veya işyeri eğitiminin yapıldığı kuruluşa getireceği maddi bir yük bulunmamaktadır.

(3) Yasanın emredici hükmüne rağmen Fakülte Dekanlığına bilgi vermeden “sigortasız” olarak işyeri eğitimine başlayanların sorumluluğu, öncelikle işyeri eğitimi yaptıkları kuruluş ile öğrencilere aittir.

(4) Öğrenciler işyeri eğitimi bitiş tarihini bir dilekçe ile işyeri eğitiminin bitiş tarihinden bir hafta önce Fakülte Dekanlığına bildirmek zorundadır.

(5) İşyeri eğitimini yurt dışında yapan öğrenciler, İş Kazası ve Meslek Hastalığı sigortasından yararlanamaz; ancak gerekli koşulları sağladığı takdirde yurtdışındaki işyeri eğitimleri geçerli sayılabilir.

Madde 17 – (1) Öğrenciler, bu Yönergenin 12. Maddesinin (a), (b) ve (c) fıkralarında belirtilen kurum ve kuruluşlarda yönergenin 11. Maddesine uygun şekilde sigortalı olarak çalışabilirler.

(2) Öğrenim içerisinde sigortalı olarak çalıştıkları süre ile kurum ve kuruluşları belgeledikleri takdirde çalışma süreleri, staj olarak kabul edilir. Öğrencilerin çalışmalarının işyeri eğitimi olarak kabul edilebilmesi için ekinde SGK Hizmet Dökümü ve Çalışma Belgesi (İş yerinden alınacak) bulunan bir dilekçe ile Fakülteye müracaat etmeleri gerekmektedir.

Stajın Değerlendirilmesi

Madde 18 ‒ İşyeri Eğitiminin değerlendirmesini Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu yapar. Komisyon, İşyeri Eğitimi Değerlendirme Belgesi ile sunulan diğer belgelerin incelenmesi sonucunda öğrencinin, işyeri eğitiminde başarılı/başarısız olduğuna karar verir. Gerekli durumlarda Bölüm İşyeri Komisyonu, öğrencinin işyeri eğitimiyle ilgili sözlü sunum yapmasını isteyebilir. İşyeri eğitimi başarısız bulunan öğrenci için karar, gerekçeli olarak yazılır. Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu tarafından öğrencinin stajının bir bölümü de kabul edilebilir.

Zorunlu işyeri eğitimi yükümlülüğü bulunan ve derslerinin tamamında başarılı olduğu hâlde işyeri eğitimini tamamlamayan veya işyeri eğitiminde başarısız bulunan öğrenciye, lisans mezuniyetiyle ilgili belgeler verilmez. Bu durumdaki öğrenci, işyeri eğitiminde başarılı sayılana kadar işyeri eğitimini tekrarlamak zorundadır. Öğrenci katkı payı ödemeksizin ilgili döneme ait kayıt yenileme tarihlerinde kaydını yeniletir. Kaydını yeniletmeyen öğrenci işyeri eğitimini yapamaz.

İşyeri Eğitimi Muafiyeti

Madde 19 ‒ Turizm Fakültesine yatay/dikey geçişle gelen öğrencinin geldiği yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğu sürede veya çift anadal programında yaptığı işyeri eğitiminin kısmen ya da tamamen kabul edilebilmesi için, Fakülteye ilk kayıt yaptırdığı dönemin sonuna kadar, geldiği yükseköğretim kurumunda yapmış olduğu işyeri eğitimine ilişkin belgelerle ve dilekçeyle Dekanlığa başvurması gerekmektedir. İşyeri eğitimi muafiyet başvurusu Bölüm Staj Komisyonunun önerisi ve incelemesi üzerine Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır ve Öğrenci İşlerine bildirilir.

Değerlendirme Sonucuna İtiraz

Madde 20 – (1) Öğrenci, Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonunun yapmış olduğu işyeri eğitimi değerlendirme sonucuna, sonucun ilan edildiği tarihten itibaren 7 (yedi) gün içerisinde şahsen ya da posta yoluyla vereceği dilekçe ile itiraz edebilir. İtiraz edecek öğrenci, yasal itiraz gerekçelerini ve mevcut delillerini dilekçe ile birlikte Fakülte Dekanlığına teslim eder. İtiraz, Fakülte İşyeri Eğitimi Komisyonu tarafından değerlendirilerek sonucu, işyeri eğitimi kesin değerlendirme sonuçları içerisinde yayımlanır.

İşyeri Eğitiminin Denetlenmesi

Madde 21 - (1) Fakülte Dekanlığının görevlendireceği öğretim elemanları, işyeri eğitiminde bulunan öğrencileri denetleyebilirler.

İşyeri Eğitimi ve Mezuniyet

Madde 22 – (1) İşyeri eğitimini tamamlayan öğrenciler sekizinci yarıyıldaki ‘’İşyeri Eğitimi’’ dersinden başarılı sayılırlar.

(2) İşyeri eğitimini başarıyla tamamlamamış öğrenci mezun olamaz.

(3) İşyeri eğitimini tamamlamayan öğrenciler kayıt yenilemek zorundadır. Kaydını yeniletmeyen öğrenci işyeri eğitimini yapamaz.

 

 

ÜCÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Madde 23 – (1) Yatay ve dikey geçiş yoluyla Fakülteye geçiş yapan öğrenciler, bu yönergeye uygun biçimde işyeri eğitimini tamamladıklarını belgelemek zorundadırlar.

Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 24 – (1) Bu Yönergede yer almayan konularda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin hükümleri uygulanır.

Yürürlük

Madde 25 – (1) Bu Yönerge Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 26 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı yürütür.