...

Turizm Fakültesi

Turizm İşletmeciliği Bölümü İ.Ö.

Turizm İşletmeciliği Programı Hakkında Bilgi

Kuruluş

Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi, doğal tarihi ve kültürel zenginlikleri ile eşsiz özelliklere sahip tarihi Kapadokya bölgesinin merkezi durumunda bulunan Nevşehir ilinde kurulmuştur. Fakülte’nin kuruluşu, Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kurulduğu 1984 yılına dayanmaktadır. Fakülte, 1984 yılında Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı bir yüksekokul olarak kurulmuş ve Turizm İşletmeciliği eğitimi vermeye başlamıştır. 2000 yılında ise doğrudan Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı bir yüksekokul statüsüne kavuşmuştur. 17 Mayıs 2007 yılında Nevşehir Üniversitesi’nin kurulması ile Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, adı bağlantısı ve statüsü değiştirilerek Nevşehir Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi ise 13 Kasım 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılmış ve yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Böylece Turizm Fakültesi bugünkü adına ve yapısına kavuşmuştur.

Kazanılan Yeterlik

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Turizm İşletmeciliği alanında lisans diploması verilir.

Yeterlilik Düzeyi

Lisans

Kabul ve Kayıt Şartları

Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Fakülteye kabul için YGS ve LYS’den yeterli puanı almış adayların kayıtları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde Üniversite Rektörlüğü’nde yapılır.

Kayıt için gerekli belgeler;

1 - Lise ve dengi okul diploması,

2 - ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Öğrencinin fakülteye kayıt yaptırmadan önce herhangi bir Yükseköğretim kurumunun lisans ya da önlisans programından aldığı ve başardığı dersler Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kayıt yaptırdığı programa aktarılarak öğrenci bu ders ya da derslerden muaf tutulabilir. Ayrıca, programların eğitim planlarında yer alan İngilizce dersi için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Turizm İşletmeciliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olmak için öğrencilerin turizm işletmelerinde 140 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir

Program Profili

Bölümün amacı turizm işletmeciliği alanında çağdaş, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle turizm sektörü için nitelikli iş görenler, orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik ve yöneticilik ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.

Program Çıktıları

Bu bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler:

1.    Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,

2.    Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,

3.    İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,

4.    İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,

5.    Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,

6.    Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,

7.     Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,

8.    Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,

9.    Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,

10.  İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,

11.  Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,

12.  Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular

13.  Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,

14.  Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,

15.  Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,

16.  Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,

17.  Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,

18.  Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,

19.  Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,

20.  Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bölüm mezunları için, turizmin hızla geliştiği ülkemizde ulaştırma işletmeleri, seyahat acentaları, yiyecek içecek işletmeleri, konaklama işletmeleri, müzeler ve milli parklar gibi işletmelerde çok çeşitli iş olanakları bulunmaktadır.

Mezunların Çalışma Alanları

  • Konaklama işletmelerinde; Otel Müdürü, Önbüro Müdürü, Yiyecek İçecek Müdürü, Bar Yöneticisi, Restoran Şefi, Garson, Resepsiyon Şefi, Resepsiyonist, Kat Hizmetleri Yöneticisi, Kat Şefi gibi otel işletmelerinin sağladığı değişik mevkilerde çalışma imkânı.
  • Yeme-içme işletmelerinde, Restoran Müdürü, Restoran Şefi, Şef Garson, Barmen, Barmaid vb. mevkilerde çalışma imkânı.
  • Seyahat acentalarında işletme sorumlu müdürlüğü, tur yöneticiliği, enformasyon memurluğu vb. mevkilerde çalışma imkânı.
  • Hediyelik eşya mağazalarında, mağaza müdürlüğü, satış elemanı vb. iş imkânları
  • Turizm Bakanlığı’nda müfettiş ve bakanlığın çeşitli kademelerinde değişik görevler, kamuya ait turistik tesislerde iş imkânları
  • Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı.
  • Hizmet sektörüne yönelik bir eğitim verildiği için hizmet sektöründe yöneticilik, banka memurluğu vb. iş imkânları da bulunmaktadır.
  • Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Ders Planı

Yürütülen program için bir dönemde 30 AKTS olacak şekilde dönem bazında verilen derslerin alınması gerekir.

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yıl/ Dönem

Kredi

ECTS

T

U

K

Tİ101

İngilizce I

1/ Güz

12

0

12

14

Tİ103

Türkçe I

1/ Güz

2

0

2

2

Tİ105

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I

1/ Güz

3

0

3

3

Tİ107

Bilgisayara Giriş

1/ Güz

2

1

2

3

Tİ109

Ekonomi

1/ Güz

3

0

3

3

Tİ111

Turizm

1/ Güz

2

0

2

2

Tİ113

İstatistik

1/ Güz

2

0

2

3

Tİ102

İngilizce II

1/ Bahar

12

0

12

14

Tİ104

Türkçe II

1/ Bahar

3

0

3

3

Tİ106

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II

1/ Bahar

2

0

2

2

Tİ108

Ağırlama Endüstrisine Giriş

1/ Bahar

2

0

2

3

Tİ110

İşletme

1/ Bahar

2

0

2

3

Tİ112

Temel Hukuk

1/ Bahar

2

0

2

2

Tİ114

Türkiye Turizm Coğrafyası

1/ Bahar

2

0

2

3

Tİ201

İngilizce III

2/ Güz

8

0

8

10

Tİ203

Yiyecek İçecek Servisi

2/ Güz

3

1

3

5

Tİ205

Önbüro ve Yönetimi

2/ Güz

3

1

3

5

Tİ207

Rekreasyon ve Animasyon

2/ Güz

2

0

2

3

Tİ209

Turizm Hukuku

2/ Güz

2

0

2

3

Tİ211

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri

2/ Güz

2

0

2

4

Tİ202

İngilizce IV

2/ Bahar

8

0

8

10

Tİ204

Yiyecek İçecek Yönetimi

2/ Bahar

2

0

2

3

Tİ206

Kat Hizmetleri

2/ Bahar

2

1

2

4

Tİ208

Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü

2/ Bahar

2

0

2

3

Tİ210

Gastronomi

2/ Bahar

2

0

2

4

Tİ212

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

2/ Bahar

2

0

2

2

Tİ214

Otel İşletmelerinde Bilgisayar Uygulamaları

2/ Bahar

2

1

2

4

Tİ301

İngilizce V

3/ Güz

6

0

6

8

Tİ303

Pazarlama

3/ Güz

2

0

2

3

Tİ305

Turizm İşletmeleri Yönetimi

3/ Güz

3

0

3

3

Tİ307

Genel Muhasebe

3/ Güz

3

0

3

3

Tİ309

Turizm Ekonomisi

3/ Güz

2

0

2

2

Tİ311

Etkinlik Yönetimi

3/ Güz

2

0

2

3

Tİ313

*İkinci Yabancı Dil I

3/ Güz

6

0

6

8

Tİ313A

Almanca I

 

 

 

 

 

Tİ313B

Fransızca I

 

 

 

 

 

Tİ313C

İtalyanca I

 

 

 

 

 

Tİ313D

Rusça I

 

 

 

 

 

Tİ302

İngilizce VI

3/ Bahar

6

0

6

8

Tİ304

Turizm Pazarlaması

3/ Bahar

2

0

2

2

Tİ306

Örgütsel Davranış

3/ Bahar

3

0

3

3

Tİ308

Turizm İşletmeleri Muhasebesi

3/ Bahar

4

0

4

4

Tİ310

Seçmeli Seminer

3/ Bahar

2

0

2

3

Tİ312

Seyahat İşl. Biletleme ve Rezervasyon

3/ Bahar

2

1

2

3

Tİ314

*İkinci Yabancı Dil II

3/ Bahar

6

0

6

7

Tİ314A

Almanca II

 

 

 

 

 

Tİ314B

Fransızca II

 

 

 

 

 

Tİ314C

İtalyanca II

 

 

 

 

 

Tİ314D

Rusça II

 

 

 

 

 

Tİ401

Mesleki İngilizce I

4/ Güz

6

0

6

8

Tİ403

Turizmde İş Ahlakı

4/ Güz

2

0

2

3

Tİ405

Girişimcilik

4/ Güz

2

0

2

3

Tİ407

Mezuniyet Projesi I

4/ Güz

2

0

2

4

Tİ409

**Seçmeli Ders I

4/ Güz

2

0

2

3

Tİ411

**Seçmeli Ders II

4/ Güz

2

0

2

3

Tİ413

*İkinci Yabancı Dil III

4/ Güz

4

0

4

6

Tİ413A

Almanca III

 

 

 

 

 

Tİ413B

Fransızca III

 

 

 

 

 

Tİ413C

İtalyanca III

 

 

 

 

 

Tİ413D

Rusça III

 

 

 

 

 

Tİ402

Mesleki İngilizce II

4/ Bahar

6

0

6

8

Tİ404

İnsan Kaynakları Yönetimi

4/ Bahar

2

0

2

3

Tİ406

Finansal Yönetim

4/ Bahar

3

0

3

3

Tİ408

Mezuniyet Projesi II

4/ Bahar

2

0

2

4

Tİ410

**Seçmeli Ders III

4/ Bahar

2

0

2

3

Tİ412

**Seçmeli Ders IV

4/ Bahar

2

0

2

3

Tİ414

*İkinci Yabancı Dil IV

4/ Bahar

4

0

4

6

Tİ414A

Almanca IV

 

 

 

 

 

Tİ414B

Fransızca IV

 

 

 

 

 

Tİ414C

İtalyanca IV

 

 

 

 

 

Tİ414D

Rusça IV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tİ416

*** İşyeri Eğitimi

4/ Bahar

0

0

0

 

Seçmeli Dersler

 

  1. 1.   Konaklama İşletmeciliği

 

 

 

 

 

 

Uluslararası Otel İşletmeciliği

 

2

0

2

3

 

Halkla İlişkiler

 

2

0

2

3

 

Turizm Sosyolojisi

 

2

0

2

3

 

Turizmde Tüketici Davranışı

 

2

0

2

3

 

Bireylerarası İletişim

 

2

0

2

3

 

Yatırım Projeleri Analizi

 

2

0

2

3

 

Mali Tablolar Analizi

 

2

0

2

3

 

Web Tasarımı

 

2

0

2

3

 

  1. 2.   Yiyecek İçecek İşletmeciliği

 

 

 

 

 

 

Uluslararası Mutfaklar

 

2

0

2

3

 

Türk Mutfağı

 

2

0

2

3

 

Beslenme İlkeleri

 

2

0

2

3

 

İçecekler

 

2

0

2

3

 

  1. 3.   Seyahat İşletmeciliği

 

 

 

 

 

 

Dünya Coğrafyası ve Turizm Destinasyonları

 

2

0

2

3

 

Ulaştırma Sistemi

 

2

0

2

3

 

Seyahat İşletmeciliği

 

2

0

2

3

 

Tur Planlaması ve Yönetimi

 

2

0

2

3

 

  1. 4.   Etkinlik Yönetimi

 

 

 

 

 

 

Anadolu Halk Kültürü

 

2

0

2

3

 

Toplantı Yönetimi

 

2

0

2

3

 

  1. 5.   Turizm Planlaması ve Sürdürülebilirlik

 

 

 

 

 

 

Destinasyon Yönetimi

 

2

0

2

3

 

Sürdürülebilir Turizm

 

2

0

2

3

 

Özel İlgi Turizmi

 

2

0

2

3

 

Turizm Politikası ve Planlaması

 

2

0

2

3

* Ders planındaki yabancı dil derslerinden birinin kontenjan dahilinde seçilmesi zorunludur. Dersin açılabilmesi için dersi en az 10 öğrencinin seçmesi gereklidir.

** Seçmeli derslerin yukarıdaki derslerden seçilmesi zorunludur. Seçmeli dersler tamamen bir gruptan seçilebileceği gibi, farklı gruplardan da seçilebilir. Seçmeli derslerin açılabilmesi için dersi en az 10 öğrencinin seçmesi gereklidir.

*** Öğrenciler 1. sınıftan itibaren 140 iş günü olmak şartıyla yaz dönemlerinde işyeri eğitimini (staj) tamamlamak durumundadırlar. İşyeri eğitimini tamamlayanlar bu dersten başarılı sayılırlar. İşyeri eğitimi dersi, not ortalamasına katılmaz.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Mezuniyet Şartları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Öğrencilerin 140 iş günü stajlarını da tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Çalışma şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Olanakları

Bölümümüzde eğitim-öğretim faaliyetleri 1 profesör, 2 doçent, 5 yardımcı doçent, 5 öğretim görevlisi, 11 okutman ve 5 araştırma görevlisi ile yürütülmektedir. Fakültemizde dersler çeşitli kapasitelerdeki 11 adet derslikte yürütülmektedir. Dersliklerin bir tanesi 100, dört tanesi 80, diğer altı tanesi ise 30 öğrenci kapasitesine sahiptir. 6 derslikte bilgisayar ve projeksiyon, yabancı dil derslerinin yapıldığı diğer dersliklerde ise video ve TV seti bulunmaktadır. Ayrıca, 10 öğrenci kapasiteli 2 adet seminer odası mevcuttur. Bölümümüz öğrencileri gün boyunca açık olan internet laboratuvarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.  

Adres ve İletişim Bilgileri

Adres                                        : Nevşehir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, 50300, NEVŞEHİR

Web Adresi                               : www.tf.nevsehir.edu.tr

Tel                                           : 0384 228 11 30

Faks                                        : 0384 215 20 06

Bölüm Başkanı                               : Yrd. Doç. Dr. Duygu Eren

Tel                                           : 0384 228 10 00/ 1714

e-mail                                      : deren@nevsehir.edu.tr

Bölüm AKTS/DS Koordinatörü           : Yrd. Doç. Dr. Duygu Eren

Tel                                           : 0384 228 10 00/ 1714

e-mail                                      : deren@nevsehir.edu.tr